Studentsko

STIL: Tropical stout

Studentsko pivo je nastalo kao projekt Studentske pivarske udruge kako bi potaknuli studente Prehrambenog-biotehnološkog fakulteta da pretoče svoje znanje i teoriju u praksu izrade piva u craft pivovarama. Ovoga puta Studentsko pivo su odlučili napraviti u našoj pivovari i tako pokazati što zapravo studenti znaju.

Kroz razna mozganja koje pivo zapravo napraviti u Mlinarici je pala odluka da druga verzija Studentskog piva bude nešto tamnija i jesenskog duha, ali nikako nismo mogli prežaljeti ugodne ljetne dane koji su za nama pa smo odlučili napraviti pivo koje je između ljeta i jeseni i dobili smo Tropical Stout.

Tropical Stout nije tako česti stil u craft pivarstvu. Stilski bi trebao biti sladak i roasty uz voćno-esterastu aromu(koju dobivamo od kvasaca) i uz blagu pa skoro i neprimjetnu aromu hmelja, no mi smo odlučili ovaj stil napraviti na naš i studentski način.
Ovaj Tropical Stout je napravljen uz malo veću količinu hmelja. Hmeljeve koje smo ubacili u ovo pivo daju nam voćne i citrusne arome pa čak i arome kokosa. Radi se o slovenskom Styrian Wolfu i novozelandskom NZL 32-2. Uz sve nabrojano naravno da je i tu Verdant kvasac koji daje odlične voćne estere koji se nadopunjuju sa svim nabrojanim. Ipak voćne note hmelja i kvasca su malo prigušene zbog roasty(prženog) okusa koji mora imati svaki stout. Ovaj Tropical Stout je zapravo hibrid Tropical Stouta i American Stouta.

HMELJ

Styrian Wolf, NZL 32-2

ALK

5,5%