Nakon nekoliko godina homebrewinga u dvorištu, Edi Jendrić odlučuje otvoriti craft pivovaru kako bismo gostima Mlinarice mogli ponuditi svježe, kvalitetne i raznolike pive. Craft pivovara Mlinarica proizvela je prva piva u ljeto 2016. godine.
Na početku je pivovara Mlinarica nudilia 2 vrste craft lagera: Czech style lager i Black Widow.
Iako je tada u Zagrebu nekoliko craft pivovara već postojalo, ljudima su termini kao što su craft pivovara i craft pivo i dalje bili nepoznanica, a stilovi poput American pale ale (APA) i IPA nisu bili uobičajeni.
Na početku je ljudima koji su bili naviknuti na industrijske pive iz ponude, bilo neuobičajeno što pivo ima aromu i okus, ali razliku u kvaliteti su vrlo brzo prepoznali.
Iste godine, u rujnu, nastaje i naše treće stalno pivo, Vienna lager, koje je s velikim oduševljenjem prihvaćeno.
Uz stalnu edukaciju naših gostiju o svijetu craft piva i o tome koliko je aroma i okusa u craft pivama prisutno, odlučili smo odmah na početku 2017. godine napraviti naše prvo ale pivo: Rye pale ale kao prvi sezonac i prvo jače zahmeljeno pivo u kojemu su korištene američke sorte hmeljeva, Citra i Amarillo. Nekim je ljudima to pivo tada, očekivano, bilo previše voćno, “vuklo” im je na bazgu – taj okus voća i bazge dobiven je iz američkih hmeljeva, a ne iz voća. Drugi dio ljudi pivo je prihvatio s pozitivnim šokom i čuđenjem. U to vrijeme ljudi nisu niti mogli zamisliti da piva može imati tako aromatičan okus.
Nakon Rye pale alea pivovara Mlinarica kreće u pivski pohod i u ponudu stalnih piva ubacujemo American pale ale i Bitter Kiss IPA, ali i dalje kuhamo različita sezonska piva kako bismo ljudima pokazali koliko je svijet craft piva velik, pa tako nudimo i Portere, Stoutove, Saisone, Bockove…
Iste godine, u svibnju 2017, širimo našu pivovaru s 3 nova tanka i još većom željom za novim pivama. Širenjem pivovare dolazimo do slobodnog prostora za nova sezonska piva, ali nam se i prodaja i potrošnja povećavaju. Ubrzo krećemo s prodajom naših piva van pivnice te se polaganim, ali sigurnim koracima širimo po Zagrebu, a ubrzo i po ostatku Hrvatske.
U lipnju 2017. godine prvi put predstavljamo svoja piva na craft beer festivalu u Crikvenici te upoznajemo kolege iz drugih craft pivovara. Redovitim posjećivanjem festivala postajemo prepoznatljiva i rado viđena craft pivovara. Dosad smo skuhali 40-ak različitih vrsta piva.
Glavni nam je cilj proizvoditi konstanto pivo, bez velikih odstupanja, a to je u craft pivarstvu veliki izazov. Isto vam tako želimo pokazati koliko je svijet craft piva velik i kako jedino kreativnost pivara može biti granica za nastanak novih piva, pa tako svako novo sezonsko pivo donosi i novu dozu uzbuđenja i izazova među našim pivarima. Nedavno smo pokrenuli novu seriju piva, Wild Sour ili ”Experimental fermentation beers”, u kojoj vas želimo uvesti u svijet fermentacije, bakterija i ”divljih” kvasaca, pokazati vam kakve sve okuse možemo dobiti od fermentacija i pojedinih kvasaca, odležavanjem pojedinih piva u drvenim bačvama.
Izrazito smo ponosni što sve naše pive radimo isključivo na prirodan način, bez umjetnih aroma i konzervansa, pokušavajući napraviti maksimalno sigurno i stabilno pivo za sve ljubitelje naših piva.
What care I how time advances, I am drinking ale today.
Edgar Allan Poe
Organiziramo rođendane, prve pričesti, krizme, krštenja, božićne domjenke, karmine…
Design by sonador.hr
Design by sonador.hr