Savage Delta
Savage Delta STIL: Mixed fermentation sour beer Konačno je došao red da zatvorimo prvu seriju s kojom smo se upustili u prekrasan svijet wild sour piva: naše Savagese. Nakon dugog
U pivovari Mlinarici smo 2019. godine pokrenuli seriju za naše prostore nesvakidašnjih piva: Mixed fermentation sour beers. Ali što je to točno? To su piva u kojima se različiti sojevi kvasaca i bakterija
dodaju tokom fermentacije ili za vrijeme odležavanja same pive. Bakterije koje su odgovorne za kiselo pivo su Lactobacillus i Pediococcus, dok je glavni krivac za “divlje” i “funky” arome kvasac zvan Brettanomyces.
Smatra se da je prije industrijske revolucije, razvoja mikroskopa i izoliranja bakterija, za koje je zaslužan Louis Pasteur, svako pivo bilo kiselo pivo i vrlo je vjerojatno u sebi imalo “poludivlje kvasce”. Ako odemo u još dalju prošlost, kada su piva odležavala u drvenim bačvama, onda je sigurno da je većina piva bila
kisela, i da su ona u sebi imala prisutan Brett.
U to je vrijeme bilo normalno takva piva plasirati tadašnjem narodu. Od svih država jedino je Belgija do dan danas zadržala tradiciju proizvodnje takvih piva, dok neke pivovare ponovno oživljavaju proizvodnju kiselih piva, poput Jester Kinga, The Bruery i mnogih drugih, pa i nas samih.
U Mlinarici takva piva fermentiramo na selekcioniranom kvascu. Nakon glavne fermentacije, pivo puštamo na odležavanje u barik bačve u kojima je prethodno odležavalo vino, a potom ih obogaćujemo
blendom kvasca, bakterija i raznog sezonskog voća. Tokom odležavanja dobivamo kiselo pivo s dubokom kompleksnošću, koja dolazi iz drvenih bačvi (a to ovisi o starosti i drvetu bačve) te od Brettanomycesa i ostalih bakterija.
Više o ovakvim pivama pročitajte na našem članku o kiselom pivu.
Savage Delta STIL: Mixed fermentation sour beer Konačno je došao red da zatvorimo prvu seriju s kojom smo se upustili u prekrasan svijet wild sour piva: naše Savagese. Nakon dugog
Dark Saison koji je odležan u drvenoj bačvi. Tokom odležavanja su ubaćene suhe šljive i suhe grožđice.
Saison sa dunjom koji je odležavao u bačvi od bijelog natur vina. Lagana voćnost i ugodna kiselina su prisutne u ovome kiselom pivu.
Savage Beta je crveni saison koji je odležavao u bačvi od Cabarnet Sauvignona.
Ovaj divljak krasi Flanders-like karakter.
Savage ALFA je Sour koji je odležavan u bačvi gdje je prethodno odležavalo bijelo vino.
Uvod u svijet Experimental sour beers
Brettcave 04: Muscat STIL: Mixed fermentation sour Brettcave je serija Wild sour piva koju smo započeli 2022. godine. Serija je nazvana po našem podrumu u kojem smo postavili temelje za
Brettcave 03: Wild plumand cranberry STIL: Mixed fermentation sour Brettcave je serija Wild sour piva koju smo započeli 2022. godine. Serija je nazvana po našem podrumu u kojem smo postavili
Brettcave 02: Elderflower STIL: Mixed fermentation sour Brettcave je serija Wild sour piva koju smo započeli 2022. godine. Serija je nazvana po našem podrumu u kojem smo postavili temelje za
Brettcave 01: The Dude STIL: Mixed fermentation sour Brettcave je serija Wild sour piva koju smo započeli 2022. godine. Serija je nazvana po našem podrumu u kojem smo postavili temelje
Duality 10 STIL: Mixed fermentation sour Ovo je naša već dobro poznata serija divljih kiselih piva: Duality. Sladovina kod Dualityja primarnu fermentaciju odrađuje na vinskom kvascu zajedno s grožđanim sokom.
Duality 09 STIL: Mixed fermentation sour Ovo je naša već dobro poznata serija divljih kiselih piva: Duality. Sladovina kod Dualityja primarnu fermentaciju odrađuje na vinskom kvascu zajedno s grožđanim sokom.
Duality 08 STIL: Mixed fermentation sour Ovo je naša već dobro poznata serija divljih kiselih piva: Duality. Sladovina kod Dualityja primarnu fermentaciju odrađuje na vinskom kvascu zajedno s grožđanim sokom.
Duality 07 STIL: Mixed fermentation sour Ovo je naša već dobro poznata serija divljih kiselih piva: Duality. Sladovina kod Dualityja primarnu fermentaciju odrađuje na vinskom kvascu zajedno s grožđanim sokom.
Blend my day STIL: Mixed fermentation sour beer Blend my day je blend čak četiriju različitih piva. Prvu godinu odležavanja ovaj je blend odležao u hrastovim bačvama, a drugu u
Pure Brett HASKAP STIL: Brett beer Nakon dugog procesa jedenja šećera i čekanja da okusi dođu do željenog nivoa, predivan kvasac poznatiji kao Brettanomyces konačno je odradio svoj posao. Pure
Funkicetic STIL: Wild sour Yo, VIP!! Let’s kick it!! Ice, ice funky! Funkicetic ice, ice funky! All right, stop! Collaborate and listen!!! Kraj 2022. godine odlučili smo završiti s pivom
Funk of the dark STIL: Mixed fermentation sour Imperial stout odležan u bourbon bačvi? Zvuči dobro? A što ako vam kažemo da smo u ovu bourbon bačvu ubacili još i
Frau Muller’s Sauerkirch Kuchen STIL: Mixed fermentation sour Frau Müller je Dunkelweizen kuhan još krajem 2020. godine, a zatim godinu dana odležan u barik bačvama. Nakon barika, pustili smo pivo
”Pure Brett” je serija piva koja je fermentirana samo sa Brettanomyces kvascem.
WeDontKnowWhatItIs ButItHasBlackberries STIL: Mixed fermentation sour Evo i našeg prvog blenda. Ovo pivo blend je svega i svačega. Njegovu polovicu čini prvi Duality, kuhan još 2020. godine, a druga polovica
Black and blue STIL: Imperial stout Black and Blue je pivo s kojim smo se definitivno naučili biti strpljivi. Dok smo iščekivali željene arome i okuse, ovaj nas je Imperial
Organiziramo rođendane, prve pričesti, krizme, krštenja, božićne domjenke, karmine…
Design by sonador.hr