U pivovari Mlinarici smo 2019. godine pokrenuli seriju za naše prostore nesvakidašnjih piva: Wild & Spontaneous sour beers. Ali što je to točno? To su piva u kojima se različiti sojevi kvasaca i bakterija
dodaju tokom fermentacije ili za vrijeme odležavanja same pive. Bakterije koje su odgovorne za kiselo pivo su Lactobacillus i Pediococcus, dok je glavni krivac za “divlje” i “funky” arome kvasac zvan Brettanomyces.
Smatra se da je prije industrijske revolucije, razvoja mikroskopa i izoliranja bakterija, za koje je zaslužan Louis Pasteur, svako pivo bilo kiselo pivo i vrlo je vjerojatno u sebi imalo “poludivlje kvasce”. Ako odemo u još dalju prošlost, kada su piva odležavala u drvenim bačvama, onda je sigurno da je većina piva bila
kisela, i da su ona u sebi imala prisutan Brett.
U to je vrijeme bilo normalno takva piva plasirati tadašnjem narodu. Od svih država jedino je Belgija do dan danas zadržala tradiciju proizvodnje takvih piva, dok neke pivovare ponovno oživljavaju proizvodnju kiselih piva, poput Jester Kinga, The Bruery i mnogih drugih, pa i nas samih.
U Mlinarici takva piva fermentiramo na selekcioniranom kvascu. Nakon glavne fermentacije, pivo puštamo na odležavanje u barik bačve u kojima je prethodno odležavalo vino, a potom ih obogaćujemo
blendom kvasca, bakterija i raznog sezonskog voća. Tokom odležavanja dobivamo kiselo pivo s dubokom kompleksnošću, koja dolazi iz drvenih bačvi (a to ovisi o starosti i drvetu bačve) te od Brettanomycesa i ostalih bakterija.
Više o ovakvim pivama pročitajte u našem članku o kiselom pivu.
Design by sonador.hr