Mixed fermentation
sour beer

( kiselo pivo )

U pivovari Mlinarici smo 2019. godine pokrenuli seriju za naše prostore nesvakidašnjih piva: Mixed
fermentation sour beers. Ali što je to točno? To su piva u kojima se različiti sojevi kvasaca i bakterija
dodaju tokom fermentacije ili za vrijeme odležavanja same pive. Bakterije koje su odgovorne za kiselo
pivo su Lactobacillus i Pediococcus, dok je glavni krivac za “divlje” i “funky” arome kvasac zvan Brettanomyces.

Smatra se da je prije industrijske revolucije, razvoja mikroskopa i izoliranja bakterija, za koje je zaslužan
Louis Pasteur, svako pivo bilo kiselo pivo i vrlo je vjerojatno u sebi imalo “poludivlje kvasce”. Ako odemo
u još dalju prošlost, kada su piva odležavala u drvenim bačvama, onda je sigurno da je većina piva bila
kisela, i da su ona u sebi imala prisutan Brett. U to je vrijeme bilo normalno takva piva plasirati tadašnjem narodu. Od svih država jedino je Belgija do dan danas zadržala tradiciju proizvodnje takvih piva, dok neke pivovare ponovno oživljavaju proizvodnju kiselih piva, poput Jester Kinga, The Bruery i mnogih drugih, pa i nas samih.

U Mlinarici takva piva fermentiramo na selekcioniranom kvascu. Nakon glavne fermentacije, pivo
puštamo na odležavanje u barik bačve u kojima je prethodno odležavalo vino, a potom ih obogaćujemo
blendom kvasca, bakterija i raznog sezonskog voća. Tokom odležavanja dobivamo kiselo pivo s dubokom
kompleksnošću, koja dolazi iz drvenih bačvi (a to ovisi o starosti i drvetu bačve) te od Brettanomycesa i
ostalih bakterija.

Savages are here!

Nakon više od godinu dana odležavnja došlo je vrijeme da krenemo sa našom prvom serijom Mixedfermentation soura beers imena SAVAGE!
SAVAGES ili divljaci su serija soura nastala od serije Saisona koje smo kuhali u ljetnim mjesecima 2019.godine.
Jedan dio Savagesa je spontano fermentiran u barik bačvama dok je drugi dio obogaćen Roeselare blendom. U svim sourima možete očekivati Lactobacillus, Pediococus, Brettanomyces i poneke voćne estere. Svaki Savage je odležan u barik bačvama od slavonskog hrasta u kojima su prethodno odležavala različita vina iz pojedinih dijelova Hrvatske.

Trenutno u ponudi

Savage Alfa

Savage ALFA je Sour koji je odležavan u bačvi gdje je prethodno odležavalo bijelo vino.
Uvod u svijet Experimental sour beers

Pročitaj više »
Trenutno u ponudi

Savage Beta

Savage Beta je crveni saison koji je odležavao u bačvi od Cabarnet Sauvignona.
Ovaj divljak krasi Flanders-like karakter.

Pročitaj više »
Trenutno u ponudi

Savage Gama

Saison sa dunjom koji je odležavao u bačvi od bijelog natur vina. Lagana voćnost i ugodna kiselina su prisutne u ovome kiselom pivu.

Pročitaj više »
Trenutno u ponudi

Duality

Duality STIL: Mixed fermentation sour beer Duality je naše novo pivo iz serije “Mixed fermentation sour beers”. Duality je u biti pivo koje nije pivo, ili pivo koje hoće biti

Pročitaj više »
Trenutno u ponudi

Pusa Bo(c)k

Pusa Bo(c)k STIL: Mixed fermentation sour beer BASE BEER: Bock Naša Bokerica dobila je novu verziju. Osim Aj(s) Bo(c)k koji je također nastao od Bokerice, Pusa Bo(c)k je totalno druga

Pročitaj više »
popijeno

Wild PeachQ

Wild PeachQ je naš sour iz serije Experimental sour beers. Većim količinama breskva je dobivena ugodna voćnost te smo šečerom koji je prirodno prisutan u breskvama dobili izraženu kiselinu. Oprez! Samo za one koji zaista mogu podnjeti kisela piva.

Pročitaj više »