Duality 05

STIL: Wild sour

Godine 2021. čekali smo pravi trenutak za potpuno zrelu, slatko kiselu marasku. Kako maraska dozrijeva na stablu, postaje sve bogatija sokom i intenzivnijom aromom, pa smo odlučili pustiti je do samog vrhunca. Možda čak i mrvicu predugo – jer smo jedva uspjeli doći do zadnjih plodova.

Hvala tetama na zadarskoj tržnici koje su nas spojile s malim proizvođačem, od kojeg smo uspjeli nabaviti zadnjih 30 kilograma netretirane maraske, nešpricane i potpuno prirodne.

U fermentaciju smo dodali višnje zajedno s košticama, kako bismo dobili dodatne tanine i složeniju strukturu. Maraska je u pivu dala izraženu kiselinu, specifičnu za ovu sortu, ali i osjećaj nalik na pravi Kriek, s naglašenom voćnošću i karakterističnim višanjskim intenzitetom.

Bačva ponovno daje taninsku podlogu, ali je aftertaste u potpunosti oblikovan maraskom – kiselkast, bobičasto voćan, vibrantan i funky.

Fermentacija je bila spontana, bez dodatka komercijalnih kvasaca, a pivo je odležavalo dvanaest mjeseci u slavonskom hrastu. Nakon toga je refermentirano u boci još jednu godinu, na vlastitim kvascima, bez degoržiranja, po principima šampanjske metode.

ALKOHOL

6,6%

dodaci

Višnja maraska

godina kuhanja

2020

godina izlaska

2022

fermentacija

Spontana, 12 mjeseci u slavonskom hrastu

refermentacija

U boci, 12 mjeseci, bez degoržiranja

voće

Višnja maraska 150g/l

glavne arome

Višnja, voćnost, bobičasto voće, funky