Duality

STIL: Mješovita fermentacija, vino i pivo

Duality je naše prvo pivo iz istoimene serije. Serije koja istražuje granice između piva i vina, i pitanje što se događa kad fermentacija ne poznaje žanrovske granice.
Duality je pivo koje to možda i nije. Ili želi biti vino, ali je ipak ostalo pivo. Molim?
Fermentacija je započela na vinskom kvascu, nakon čega je pivo prebačeno na odležavanje u barrique bačve u kojima je prethodno boravio Cabernet Sauvignon. Bačve su tijekom fermentacije bile ostavljene otvorene, kako bi prirodni kvasci iz zraka mogli dodatno inokulirati pivo i stvoriti mikrofloru koja će ostati prisutna i u budućim serijama.
Na samom početku odležavanja, dodatno smo inokulirali pivo vlastitim kućnim miksom mikroorganizama Brettanomyces, Lactobacillus i Pediococcus koji su se trajno naselili u drvetu bačvi i postali dio našeg Wild Sour potpisa.
Nakon nekoliko mjeseci, u pivo je dodan i mošt od Cabernet Sauvignona, koji je produbio boju, taninsku strukturu i vinsku aromatiku. Sveukupno odležavanje trajalo je dvanaest mjeseci, nakon čega je pivo refermentirano u boci, također na vlastitim kvascima, bez degoržiranja.
Rezultat je fermentacijski hibrid koji spaja funky brett karakter i vaniliju iz hrastovine, laganu octenu kiselinu, izraženu voćnost bobičastog grožđa i prepoznatljive vinske tanine. Duality nije za svakoga, ali je za svakoga tko traži nešto stvarno drugačije.
fermentacija
Saccharomyces, Brettanomyces, Lactobacillus, Pediococcus
refermentacija
U boci, 12 mjeseci, bez degoržiranja
voće
Grožđe Cabernet Sauvignon
glavne arome
Voćnost, kiselina, hrast, vanilija, bobičasto voće
ALKOHOL
7,5%
dodaci
Grožđe Cabernet Sauvignon
godina kuhanja
2019
godina izlaska
2021