Štrukli Mlinarica

„Štrukli“ ili „zagorski štruklji“ poznato su zagorsko jelo i nezaobilazna delicija u Mlinarici. Kao što većinu
deserta radimo sami, tako i štrukle rade vrijedne ruke Mlinarice.
Tijesto za štrukle je vučeno tijesto, a pripremamo ga na sljedeći način: brašno, vodu, jaja, ulje i malo soli
najprije promiješamo u jednoj posudi. Tijesto potom mijesimo, a kada se ono počne odvajati od ruku,
tada znamo da smo dobili glatko tijesto i da su se svi sastojci dobro povezali. Od tako dobivenog glatkog
tijesta potom napravimo jednu veliku kuglu i pustimo je da odstoji cca 30 minuta.
Dok tijesto odležava, mi za to vrijeme radimo nadjev za punjenje. Njega napravimo tako da sir, jaja, kiselo
vrhnje, sol i kukuruzno brašno umiješamo u jednu smjesu.
Nakon što je tijesto odležalo svojih 30 minuta, na pobrašnjenu stolnjaku valjkom ili oklagijom tijesto
razvučemo.

Nakon što smo tijesto razvukli valjkom, krenemo ga “vući” rukama. To radimo tako da valjkom razvučeno
tijesto sada s donje strane tijesta vučemo vrhovima prstiju, pritom pazeći da ono ne pukne. Tijesto se
razvlači preko cijelog stola, a razvući ga moramo što je moguće tanje.
Tijesto će pri razvlačenju dobiti nešto deblje rubove, koje trebamo ukloniti.
Na tako razvučeno tijesto potom stavljamo nadjev za punjenje. Nadjev stavljamo na nama bliži rub
tijesta.
Tijesto sada počinjemo zajedno sa stolnjakom pažljivo rolati od nama bližeg do nama daljeg ruba tijesta.
Zarolano tijesto potom režemo na željenu veličinu. Bitno je da tijesto režemo tanjurićem, kako bi se rubovi tijesta zalijepili jedan za drugog.

Izrezane štrukle stavljamo u vodu koja je zakipila i kuhamo dok štrukli ne isplivaju na površinu.
Štrukle je nabolje pripremiti s prezlima. Njih napravimo tako da na zagrijanu tavu stavimo maslac, na koji,
kad se otopi, stavljamo kruh, tj. prezle.
Kuhane štrukle uvaljamo u prezle, stavimo na tanjur, prelijemo kiselim vrhnjem te potom serviramo.
Dobar tek.