Špek fileki u Mlinarici

tripice

Fileki, tripice, vampi, škembići samo su neki od naziva za poznatu deliciju iz naših krajeva.

Na sam spomen fileka jednima počinju curiti sline, dok ih drugi ne mogu smisliti. Zašto neki ljudi ne mogu smisliti fileke? Ni mi to ne znamo. Možda neki ne vole fileke zbog činjenice da se pripremaju od kravljeg želuca ili im pak smeta specifičan miris fileka prilikom kuhanja? Možda im tekstura fileka ne odgovara ili jednostavno dosad nisu jeli dobre fileke? Kad malo bolje razmislimo, razloga zašto su ljudi sumnjičavi prema filekima je mnogo.

Najčešći razlog za odbijanje fileka i zgražavanje nad njima je njihov miris. Ipak, većina ljudi pritom nije svjesna da vjerojatno jedu fileke koji nisu dobro prokuhani i da je to razlog takva, za njih odbojna mirisa. Da se razumijemo, miris fileka pri kuhanju jako je snažan i specifičan, čak i pomalo odbojan, te ga je teško usporediti s nečim sličnim. Ali ako nekad naletite na fileke koji i nakon kuhanja imaju jak i odbojan miris, jedan od razloga za to može biti da se nisu dovoljno kuhali, ili pak da nisu pravilno očišćeni. Znajte tada da niste vi krivi ako vam se fileki ne sviđaju. Kriv je kuhar koji ih nije dobro pripremio ili ste možda jednostavno odabrali pogrešnog mesara. 

Puno ljudi nam je reklo kako im je juha od fileka fina i ukusna, ali da im se sama tekstura fileka ne sviđa. To je još jedan razlog zašto ljudi misle da im fileki ne odgovaraju. Nedovoljno kuhane fileke ni mi ne možemo smisliti, a kamoli prožvakati!

U Mlinarici pripremamo fileke tako da ih dan prije kuhamo s povrćem (rajčica, luk, mrkva, celer, peršin – sve zajedno poznatije kao grincek). Zatim ih nakon kuhanja izrežemo na trakice, stavimo u posudu i ostavimo u frižideru kojih 18 sati, ili ih šokiramo hladnom vodom.

Kad fileki ovoliko dugo odstoje u frižideru, onda se još malo ”prozrače” te ste tada sigurni da u njima neće biti nikakva neželjena mirisa. Naravno, sam način kuhanja fileka i dalje je bitan za to da oni budu mekani.
Kada su fileki odstajali u frižideru, počinjemo s drugom fazom, a to je priprema za kuhanje. Prvo na dinstanje ubacimo luk i špek prethodno izrezan na trakice. Kad smo prodinstali luk i špek, na dinstanje ubacujemo ostalo korjenasto povrće (mrkvu, peršin, celer), koje smo također prethodno izrezali na kockice. Odmah nakon povrća na dinstanje ubacujemo i fileke.

Tijekom dinstanja nadolijevamo temeljac i začine. Kuhanje traje 1.30 – 1.45 h (vrijeme ovisi o samim filekima).
Ako nemate vremena ili niste raspoloženi za pripremu špek fileka, svakog četvrtka možete ih naći u Mlinarici.

Recept za špek fileke

Sastojci

•  0.5 kg očišćenih fileka/ 1 kg svježih fileka (junećih) 
•  200 g domaćeg dimljenog špeka
•  Svinjska mast
•  Tekućina u kojoj su se fileki kuhali

•  Mrkva, peršin, celer
•  2-3 srednje velika luka
•  4-5 režnjeva češnjaka
•  1.5 žlica koncentrata rajčice

•  Lovorov list
•  Par zrna papra
•  1 žlica mljevene crvene paprike
•  1 žlica brašna
•  1 žličica šećera
•  Sol, papar
•  Parmezan

Priprema

•  svježi fileki

Prvo kuhanje

Priprema započinje temeljitim pranjem svježih fileka. Ako ste izabrali dobra mesara, onda bi fileki već pri samoj kupnji trebali biti dobro očišćeni i oprani. Nakon što ih dobro operete, stavite ih kuhati u velik lonac. Važno je da lonac bude dovoljno velik jer tijekom kuhanja fileki će se stvrdnuti i uzdignuti, stvarajući dojam da mogu “izaći” iz lonca. Nakon prvog sata kuhanja izvadite vodu u kojoj su se fileki kuhali. Zamijenite je čistom, hladnom vodom, posolite, popaprite i dodajte 1-2 lista lovora te nekoliko zrna papra. Nastavite kuhati sljedećih sat i pol, a prema potrebi i dulje. Kada su fileki kuhani ohladite ih vodom i ostavite da odstoje u frižideru.

Savjet: ako fileki slučajno imaju neugodan miris, možete ga eliminirati dodavanjem žlice octa u vodu tijekom kuhanja.

Drugo kukanje

Nakon odležavanja fileka u frižideru slijedi glavna priprema. U lonac ubacite povrće, špek i fileke te sve zajedno neko vrijeme dinstajte. Kada se sve prodinstalo, počnite dolijevati temeljac, vodu od prvog kuhanja i koncentrat od rajčice. Ubacite začine po želji i svome ukusu te kuhajte dok fileki potpuno ne omekane. Fileki su kuhani tada kada ih možete probosti vilicom. 

Poslužite ih s parmezanom.

Dobar tek.